Ketels

Condensatieketel

Condensatietechniek een rendement van meer dan 100%?

Tabel Dauwpunt

Tabel Dauwpunt

Dit verkrijgt men door een bijzondere constructie van de warmtewisselaar of na condenser na de ketel die niet alleen de voelbare warmte van de verbrandingsgassen opneemt, maar ook de latente warmte van de waterdamp in de rookgassen welke anders gewoon door de schoorsteen verdwijnt recupereert.

We weten uit de keuken dat het maken van stoom (waterkoker) energie kost. Omgekeerd levert het condenseren van stoom of waterdamp veel energie op. Als we dus de waterdamp, die normaal via de schoorsteen verdwijnt, laten afkoelen tot onder het dauwpunt (voor gas ± 58 °C, voor mazout ± 47 °C), krijgen we veel extra warmte (latente warmte).

Een condensatieketel kan mits de juiste dimensionering en de aangepaste radiatoren of vloerverwarming al snel > 30% energie besparen. Dat loont in elk geval want je wint dit voor een lange periode, plus de meerprijs is niet veel hoger dan het klassieke systeem.

 

Hout & Pellet ketel

Verkrijgbaar in staal of gietijzer als hoofd- of bijverwarming.

Houtkachel
Pelletkachel

 

Hernieuwbare energie

Het enige wat gratis te verkrijgen is. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is zonne-energie een onuitputtelijke bron van schone energie. Ook in België is het mogelijk om te besparen op de kosten van sanitair warm water. Investeren in zonne-energie is een investering die dankzij fiscale voordelen en premies zichzelf in enkele jaren terug verdiend.

Hoe werkt een zonneboiler?

Schema werking zonneboiler

Schema werking zonneboiler

De zonnecollector is een vlak dat naar de zon gericht is en op het dak of tegen een gevel geplaatst wordt. Hier wordt de warmte opgevangen. De klassieke collector wordt geïsoleerd aan de voorzijde met glas en aan de achterzijde met isolatiemateriaal.

Een alternatief voor de klassieke collector is de buizencollector die instaat voor een hoger rendement. Door middel van een circulerende vloeistof wordt de warmte uit de collector naar het voorraadvat gebracht. Een warmtewisselaar voorkomt rechtstreeks contact tussen de vloeistof in de collector en het leidingwater in het voorraadvat.

 

 

 

Warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht/water warmtepompen

Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor zwembadverwarming en haalt een prima rendement bij een buitentemperatuur van > 7°c.
Ook bij renovatie van gebouwen waar men geen grondboringen kan uitvoeren kan een lucht-water warmtepomp gebruikt worden eventueel in combinatie met een bestaan de verwarmingsinstallatie

  • Grond/water warmtepompen

Hierbij worden warmtewisselaars verticaal of horizontaal in de grond geplaatst en wordt de warmte via een mengsel van water en glycol aan de aarde ontrokken. Dit type heeft een hoog rendement en is tevens de meest betrouwbare, onderhoudsvrije oplossing.

Warmte uit de bodem (Horizontale captatie)

Warmte uit de bodem (Horizontale captatie)

Warmte uit de bodem (Verticale captatie)

Warmte uit de bodem (Verticale captatie)

Warmte uit het grondwater

Warmte uit het grondwater

Warmte uit de lucht

Warmte uit de lucht